lauantai 3. tammikuuta 2015

Tehtäväkortit

Toiset lapset tekevät ihan mukisematta kaikki vaaditut ja toivotut kotityöt ja vielä vähän päälle. Toiset taas eivät. Jos ongelmana on se, että lapsi ei hahmota liian mutkikkaita komentoja, kuten "siivoa huoneesi", eikä osaa luontaisesti itse keksiä miten voisi auttaa, niin tahmalappumetodia voi laajentaa lapsiinkin. Jos ne omat lappuset on saatu järjestettyä, niin sieltä voi ottaa sen muille delegoitavan pinon, tai sitten voi kirjoitella ihan omat lappuset.

Meillä on toiminut parhaiten se, että kirjataan kaikenlaisia hommia. Osa niitä, joita lapset voivat itse tehdä ja osa sellaisia, että niistä selviää vain isi tai äiti. Sitten otetaan tavoitteeksi vaikkapa, että jokainen tekee kymmenen korttia ja sitten kun homma on hoidettu, niin saa laittaa lappuun nimikirjaimensa. Osan hommista kun saa tehdä useampi. Pienemmille voi laittaa vähemmän tehtäviä, jos se tuntuu paremmalta. Lukutaidottomille voi piirtää pienen tikku-ukkopiirustuksen muistuttamaan tehtävästä. Kun kaikki tekevät jotain, niin innostus löytyy ja tarttuu helpommin. Tai sitten ei.

Hifistelyversiossa korteista tehdään kestäviä ja ne lajitellaan päivittäin tehtäviin, viikottain tehtäviin, kuukausittain tehtäviin jne. Joissakin järjestäytyneissä perheissä voi jopa jokaiselle lapselle laittaa tietyt vastuutehtävät. Ja joissain perheissä nämä hoituvat legendojen mukaan jopa ihan itsestään.

Meillä lapsille sopivia ja meidän asunnosta löytyviä yhden kortin tehtäviä ovat esim.
- vessojen roskisten tyhjennys (x2)
- lavuaarin pesu (x3)
- vessan käsipyyhkeiden vaihtaminen: vanhat pyykkiin, uudet tilalle (x2)
- omien vaatteiden vienti kaappiin (tarvittaessa pilkottuna erikseen: housut, paidat, sukat jne.)
- ponnarinauhojen ja pinnien keräily pitkin asuntoa ja vieminen vessan pöydällä olevaan purkkiin
- tiskikoneen tyhjennys (ehkä vain aterimet tai lasten astiat)
- kerää tietty määrä roskia (10, 20, 50 siisteystasosta riippuen)
- kerää ajelehtivat kynät penaaliin tai purkkiin
- kerää legot laatikkoonsa (tai autot, tai nuket, tai muu yksi laji leluja kerrallaan)
- kerää askartelun jäljiltä jäänyt paperisilppu paperinkeräykseen
- kerää askartelukamat paikalleen
- etsi palautettavat kirjastokirjat
- parita sukat pyykkikasasta
- lajittele sekava puhtaiden pyykkien kasa henkilökohtaisiin kasoihin (tai etsi omat vaatteet kasasta)
- ota lakanat pois sängystä ja vie pyykkiin
- järjestä eteisen kenkäkaaos
- imuroi joku rajattu tila (eteinen, vessa, oma huone)
- vie roskat / keräyspaperi / biojätteet
- etsi ajelehtiville dvd:ille tai cd:ille kotelot
- laita dvd:t laatikkoon tai hyllyyn paikoilleen
- kerää pyykit ja vie pyykkikoriin
- pese peili
- terota kynät ja tyhjennä terotin
- etsi tiskiin isin ja äidin ympäri asuntoa unohtelemat kahvimukit

Näitä voi keksiä itse kukin omasta asunnosta lisää. Voi kertoa miten homma tehdään, jos vaikuttaa ettei lapsi yhtään tiedä. Voi antaa sopivat välineet. Mutta jotta homma säilyisi mielekkäänä, niin älä kulje perässä tekemässä paremmin tai huomauttelemassa puutteista. Ideana on paitsi siivota myös antaa lapsille kokemuksia itse selviämisestä ja valtaa valita mitä tekevät. Siivoaminen nyt on toissijaista siihen nähden, että lapset oppivat osallistumaan, ottamaan vastuuta ja valitsemaan. Jos lapsi haluaa imuroida huoneensa, hän huomaa pian ettei se onnistu, jos siellä on viikon pyykit ja puoli kuutiota legoja lattialla.

Meillä lähtee tänään tästä:



Tätä ei myöskään pidä rajoittaa vain lapsiin! Varsinkin väsyneenä ja toisilla ihmisillä muutenkin on oman toiminnan ohjaus hukassa. Aika monelle on tuttu se tilanne, että kaikki on sekaisin ja hommaa riittää, mutta ei pysty päättämään mistä aloittaisi. Silloin on hyvä muistaa, että oikeastaan ei ole väliä mistä aloittaa, kunhan aloittaa! Homman loppuunsaattaminen konkretisoituu, kun saa laittaa korttiin kuittauksen tai siirtää sen tehtyjen pinoon.

Kun asiat on pilkottu pieniin osiin, niin tarttuminen on helpompaa. "Siivoa keittiö" on ihan liian iso ja rankka aloitettavaksi, mutta kun tekee kortit Tyhjennä tiskikone, täytä tiskikone, kerää paperit pöydältä keräykseen, lajittele säästettävät paperit yhteen pinoon, keräile muu roina paikoilleen (tai myöhemmin lajiteltavaan roinapurkkiin), vie tabletit / pöytäliina pyykkiin, pyyhi pöytä, tiskaa käsitiskit, pyyhi tiskipöytä, pyyhi kaapinovet, putsaa hella, pyyhi tiskipöytä... niin lopputulos on siivottu keittiö. Toisille ihmisille tämä menee siinä sivussa ja itsestään, mutta sitten on meitä, joilla ei vain meinaa voimat ja jaksaminen riittää kokonaisuuden hahmottamiseen.

Ja kaiken keskellä muista tämä: sinä et ole huono ihminen, sinä et ole surkea luuseri, vaikka et pysty edes siivoamaan keittiötä - tai pitämään sitä koko ajan siistinä. Tämänhetkiset resurssisi eivät riitä siihen, mutta pienellä toiminnanohjauksen auttamisella selviät siitä kyllä. Tai sitten joku toinen selviää tai voi auttaa! Toisten aivot toimivat aina niin, että joihinkin asioihin tarvitaan enemmän apua, toisilla tilanne voi myöhemmin korjaantua, ja sitten taas on niitä, joilla asiat hoituvat helposti.

Tai sitten voi olla, että tänään ei siivotakaan, vaan tehdään se joku toinen päivä. Joskus elämässä on tärkeämpiäkin asioita.

Muokkaus illemmalla: Tuolla on vielä pitkässä kommenttivastauksessa vähän lisää juttua siitä miten homman voi ottaa käyttöön ja muuta lisäjuttua.

5 kommenttia:

  1. Nämä tehtäväkortit ovat hyvä idea. Olen jo siellä toisella foorumilla ihastellut teidän tehtäväkortteja ja erityisesti sitä, miten innokkaita lapsenne ovat niiden avulla tekemään kotitöitä. Tehtäväkorttien tekeminen on minullakin ollut pitkäaikainen projekti, eikä se ole edennyt mihinkään....teoreettisella tasolla siis vasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No rehellisyyden nimissä on sanottava, että kyllä se meilläkin välillä päätyy siihen, että legoja siivotessa unohdutaan rakentelemaan niillä tai ponnarinauhojen kerääminen johtaa niiden järjestämiseen väreittäin jne. Mutta kyllä noi yleensä tunnin verran jaksaa, ja siinä saa jo aikaan. Vaatiihan se usein sitä, että varsinkin tolle neljävuotiaalle antaa suoraan kortin, tai kaksi korttia joista valita ja sitten vielä vähän ohjausta, mutta aina se vähän on parempi kuin ei mitään. Joskus tosin on (varsinkin pienimmällä ja isoimmalla) niitä päiviä kun homma ei vaan toimi yhtään, mutta silloinkin ovat oppineet sen, että pysyvät ainakin pois tieltä vinkumasta ja valittamasta että Äiti mitä mä tekisin.

      Osa tätä systeemiä on sekin, että hommat tehdään lapsille mahdollisiksi. Tiskikoneen tyhjennystä esim. helpottaa se, että lasten käyttämät astiat eivät ole kaapissa, vaan isossa vetolaatikossa, jonne lapset ylettävät itse. Siis pienemmät juomalasit, muumilautaset, muovimukit ja -lautaset, jugurttikipot...

      Mä ehkä kirjoittelen tästä mahdollistamisesta oman postauksensa. Ainakin niistä osista, jotka toimii ;-)

      Poista
  2. Millä nää tehtäväkortit saisi lanseerattua perheelle Hyvänä Ideana? Jos vastaavanlaisia keinoja ei ennestään ole käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin nyt vastaamaan tähän niin vuolaasti, että laitoin sen erilliselle sivulle, jonne pääsee myös klikkaamalla tuota yläreunan täppää:
      http://juurtumista.blogspot.fi/p/pitkat-vastaukset-kommentteihin.html

      Poista
  3. Sain hyvän linkkivinkin nepsy-ihmisillä käytettäviin valmiisiin kortteihin: http://www.tampere.fi/perhejasosiaalipalvelut/neptunus/oppaatjakuvat.html

    (Kiitos A!)

    VastaaPoista